İl il kaçak elektrik kullanım miktarları

Kamu şirketi Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) verilerine göre, kaçak tüketimde ilk sırada İstanbul geliyor. Megakenti sırasıyla Şanlıurfa ve Diyarbakır takip ediyor. İstanbul'da yıllık 3,1 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik, kayıp-kaçağa gidiyor. Şanlıurfa'da ise bu rakam 3 milyar kWh. Keban Barajı'nda bir yılda üretilen yaklaşık 6 milyar kWh elektrik, iki ilin kaçak tüketimini karşıla-maya yetmiyor. Doğudaki iller yüksek kayıp-kaçak oranlarıyla öne çıkarken, batı illerinde kaçak miktarının yüksekliği dikkat çekiyor.
Elektrikte kayıp-kaçak, enerji yönetimini en fazla yoran konuların başında geliyor. Yapılan bütün mücadeleye rağmen bazı illerde kaçak oranlarında iyileşme sağlanamıyor. 2008'de denetim ekiplerince 4,8 milyon abone kontrolden geçirildi. Kontrollerde 196 bin abonenin kaçak elektrik kullandığı tespit edildi. Bu abonelere 257 milyon lira ceza kesilirken, paranın 50 milyon lirası yıl içinde tahsil edildi. Aynı dönemde 89 bin aboneyle ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.
Denetimlere rağmen kaçak tüketimin azalmadığı illerin başında Mardin geliyor. TEDAŞ'ın resmî verilerinden derlenen bilgilere göre Mardin'de kaçak oranı yüzde 72,7 gibi çok yüksek rakamlarda seyrediyor. Bu ili yüzde 70,9 ile Şırnak, yüzde 66,5 ile Batman takip ediyor. En az kayıp-kaçağın olduğu il ise yüzde 1,3 ile Denizli. Yüzde 2,1 ile Karabük ikinci, yüzde 2,9 ile Bilecik üçüncü sırada.
TEDAŞ'ın verileri incelendiğinde, bazı ilginç ayrıntılar da öne çıkıyor. Doğu'daki iller yüksek kayıp-kaçak oranlarıyla öne çıkarken, Batı illerinde kaçak miktarının yüksekliği dikkat çekiyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler miktar olarak kaçak tüketiminde öne çıkan şehirlerin başında geliyor. TEDAŞ'ın geçen yıl dağıttığı elektriğin yüzde 14,4'ü kayıp-kaçağa gitmiş. OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) ülkelerinde ise bu rakam, yüzde 7 civarında.

TÜRKİYE'DEKİ KAYIP-KAÇAK ELEKTRİK KULLANIM ORANLARI İÇİN HARİTAYI TIKLAYINIZ!!!

0 yorum:

Yorum Gönder

Labels